Friday, March 15, 2013

Bodem van de Noordzee vervuild met plastic (deredactie.be)De bodem van de Noordzee is veel ernstiger vervuild met plastics dan experts hadden verwacht. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek naar ultrafijne plasticdeeltjes op de bodem van de Noordzee. (bron: deredactie.be)


De deeltjes zijn afkomstig van afgebroken plastic materialen zoals verpakkingen of textiel, maar ook van afvalwater dat van het land komt. De deeltjes zijn zo klein dat ze gedeeltelijk door de zuiveringsinstallaties glippen.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe schadelijk de microplastics zijn. (bron: deredactie.be)


400 gram plastic in de maag van de aangespoelde dwergvinvis


Er is zowat 400 gram plastic gevonden in de maag . Dat is meegedeeld door , die de autopsie uitvoerde.


"Er is ongeveer 400 gram aan plastic zakken aangetroffen in de maag van de dwergvinvis die zondag was aangespoeld op het strand van Nieuwpoort. Dat veroorzaakte een verstopping van het spijsverteringskanaal, wat verklaart waarom het dier zo abnormaal mager was. De verstopping is op het eerste gezicht ook de doodsoorzaak", zegt Thierry Jauniaux van de universiteit van Luik (ULg), die gespecialiseerd is in het onderzoek van zeezoogdieren.

De mannelijke dwergvinvis van ongeveer 3,4 meter lang werd zondag ontdekt op het strand van Nieuwpoort. Het dier was zeer jong en mager. Hij stierf waarschijnlijk op het strand. Strandingen van dwergvinvissen zijn zeer zeldzaam, het ging om het vierde geval aan de Belgische kust sinds 1837.

De baleinen en het volledige skelet van de dwergvinvis zullen bewaard worden door de Universiteit Gent. (bron: deredactie.be)Meer:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...