Wednesday, November 14, 2012

"Verlaat het dode pad van de besparingspolitiek" (deredactie.be)

 "Verlaat het dode pad van de besparingspolitiek"

Werknemers uit zo goed als de volledige Europese Unie voeren vandaag actie tegen de massale besparingen en stijgende werkloosheid. In 23 Europese landen zijn er vandaag acties. De "Dag van actie en solidariteit" roept politieke en economische leiders op om het tij te keren, de groeiende sociale onrust aan te pakken en de strikte besparingsmaatregelen vaarwel te zeggen.
"Besparen is een straatje zonder einde. Dat pad moeten we verlaten", zegt de confederatie van Europese vakbonden. De vakbonden vragen om komaf te maken met de besparingspolitiek en opnieuw een investeringspolitiek te handhaven, waardoor economische groei weer mogelijk wordt en een toekomstperspectief kan worden geboden.
-- artikel deredactie.be, 14 november 2012 om 7:00


Actiedag tegen besparingen voelbaar in heel Europa
De actiedag tegen besparingen en werkloosheid is voelbaar in zowat heel Europa. De hevigheid van de acties verschilt wel. Spanje en Portugal kampen met algemene stakingen, in Griekenland blijft het protest beperkt.
-- artikel deredactie.be, 14 november 2012 om 10:11   ->  overzicht


"Geen oproep tot staken, wel handhaven actiedag"
Tegen de zin van zusterpartij SP.A in steunt de socialistische vakbond ABVV de Europese solidariteitsactie die vandaag plaatsvindt. "Als dat aanleiding geeft tot stakingen, dan is dat zo", stelde topman Rudy De Leeuw in "De ochtend" op Radio1. "Zoals het nu is, kan het niet langer. Als men voortdurend provoceert, komt er nu eenmaal sociale onrust", zegt De Leeuw, die een oproep lanceert: "Dat de sterkste schouders nu maar eens de lasten dragen."

-- artikel deredactie.be, 14 november 2012 om 7:52

Zo'n 1.000-tal betogers zakken af naar Brussel
In Brussel hebben zo'n 1.000-tal betogers deelgenomen aan de vakbondsmanifestatie voor de Europese actiedag. Het gemeenschappelijk vakbondsfront trok in twee marsen naar het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein, waar de Europese Commissie is gehuisvest.
-- artikel deredactie.be, 14 november 2012 om 11:58


Meer:

2 comments:

 1. Niet economische groei als dit wil zeggen een stijging van het BNP maar het wijzigen van onze economie naar een groene economie hebben we nodig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, enkel het BNP als maatstaf gebruiken, vind ik ontzettend eenzijdig. Er zijn al veel alternatieve voorstellen: het Groene BNP, er is er ook één die rekening houdt met de Human Development Index als ik me niet vergis (naam ontglipt me momenteel, Happy Planet Index misschien?), ...

   Dit artikel spreekt ook van 5 alternatieven op het BNP, heb het zelf nog niet gelezen maar zou interessant kunnen zijn: "5 Economic Alternatives to the Cult of GDP".

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...