Sunday, May 5, 2013

EU overweegt om de teelt van groenten en fruit reguleren

Binnen de Europese Commissie werkt men momenteel aan een nieuwe regelgeving die al dan niet het verkoop van zaden zal reguleren.

Vorige jaar in juli besliste het Europese Hof van Justitie al dat alleen door Europa gecertificeerde zaden nog verkocht mogen worden. Tot nu toe is het voor kleinschalige tuinders en hobbyisten nog toegelaten om zaden vrijelijk te delen, zij zijn nog een uitzondering op de vernoemde uitspraak, maar de nieuwe regelgeving zou dit kunnen verbieden.

Op het eerste zicht lijkt het misschien geen dreiging dat er een wet komt op "goedgekeurde zaden", maar dit zal betekenen dat tuinders hun eigen geproduceerde zaden niet meer met elkaar mogen ruilen of verhandelen. Nochtans is dat de natuurlijke gang van zaken, zo houden we onze planten divers en voorkomen we monocultuur en de daarmee gepaarde ziektes.

Europa zal dan de eindbeslissing hebben over wat u en ik in onze tuin zouden mogen planten en de dreiging is reëel dat dit het lobbywerk is van grote biotechbedrijven zoals Monsanto, DuPont en Bayer . In de Verenigde Staten is het al zover gekomen dat er zelfs boeren voor de rechtbank gesleept worden omdat ze hun zaden bijhouden om ze het volgende jaar opnieuw te kunnen planten.

Beschermt men de patenten, het oligopolie van grote multinationals, of zal men kiezen voor het overduidelijke basisrecht op voedsel?

Meer lezen:


Zie ook:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...