Wednesday, May 1, 2013

Een nieuwe Gmail-account aanmaken

Stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van een Gmail-account in begrijpbaar Nederlands. Alle op- of aanmerkingen zijn welkom en kunnen onderaan als reactie geplaatst worden! Ik zal trachten uw vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Stap 1:

Open je webbrowser en surf naar http://www.gmail.com . Afhankelijk van de taalinstellingen van je computer, krijg je nu het volgende scherm te zien in het Engels, het Nederlands, het Frans, ... . Mijn computer is in het Engels ingesteld, vandaar dat ik standaard de website in het Engels voorgeschoteld krijg:Rechtsboven zie je een knop genaamd "Create an account", de omschrijving hiervan is afhankelijk van de taalinstelling van je computer, maar bij mij is dat dus in het Engels. Voor de duidelijkheid heb ik de knop in het blauw omcirkeld. Klik op deze knop en ga naar de volgende stap.

Stap 2:


Na het klikken op de knop, krijg je een invulformulier te zien. Als mijn naam "Joris Welder" zou zijn, dan zou ik het invulformulier ongeveer als volgt invullen:

De belangrijke zaken heb ik in het blauw omcirkeld:

 1. hier vul je de naam in die mensen te zien zullen krijgen als ze van jou een mailtje ontvangen
 2. hier vul je in wat je graag als mailadres wenst. Dit moet een naam zijn die nog niet eerder gebruikt is geweest door iemand anders, Gmail zal je een melding geven als blijkt dat dit mailadres al zou bestaan. Probeer dus iets eenvoudigs te vinden dat uniek zal zijn. Je kan je voorstellen dat "jan@gmail.com" al bezet is, dus probeer iets creatiever te zijn.
 3. vul hier in wat je als wachtwoord zou wensen, zorg ervoor dat het moeilijk te raden valt door andere mensen terwijl jij zelf het wachtwoord goed zal kunnen onthouden! Tips voor wachtwoorden kan je lezen in een artikel van MindWell of op de blog van Thomas Vanhoutte.
 4. herhaal hier nogmaals je wachtwoord en zorg ervoor dat je je niet vergist!
 5. vul hier je geboortedatum in
 6. via het pijltje kan je je geslacht aanduiden (dit is niet belangrijk om in te vullen)
 7. hier kan je je telefoonnummer invullen, maar dat doen we later wel
 8. hier kan je je "gangbare mailadres" invullen. Als er dan ooit een probleem is met je Gmail-adres, dan stuurt Gmail je informatie naar dit mailadres. Dit is echter niet noodzakelijk, al zou ik het wel aanraden. Je weet nooit of je ooit je wachtwoord kwijtraakt of of er misschien iets anders mis zou gaan. Heb je nog geen ander mailadres, sla deze vraag dan maar over.
 9. om te bewijzen dat je echt een mens bent dat dit formulier aan het invullen is, geeft Gmail je een visuele test. Vul in wat je ziet, ook al lijkt dit misschien een beetje raar.
 10. hier kan je invullen in welk land je woont (dit is niet belangrijk om in te vullen)
 11. hier vraagt Gmail of je je akkoord verklaart met de gebruiksvoorwaarden van Gmail, het is natuurlijk belangrijk dat je deze voorwaarden leest en aanduidt dat je hiermee instemt.
 12. hier vraagt Gmail of men je informatie mag gebruiken voor andere websites (zoals bijvoorbeeld Google Plus, een soort van Facebook). Als je een nieuwe gebruiker bent, zou ik hier eerst niet mee instemmen. Later kan je dat nog altijd aanpassen als je dit echt zou willen, maar zorg er voor dat je eerst begrijpt wat er precies zal gebeuren, anders raad ik liever aan om het uit te vinken.
Ziezo, dat was al een hele boterham. Als alles is ingevuld, klik dan op "Next step", het knopje dat ik in het rood heb omcirkeld.

Als er iets niet goed is ingevuld, zal Gmail je daarop attent maken. Probeer dan aan te passen wat er incorrect zou zijn.
 • Soms is de informatie onvolledig, en wilt Gmail iets meer uitleg.
 • Soms is de visuele test niet correct ingevuld, verbeter dit dan.
 • Soms komen je twee wachtwoorden niet overeen, verbeter dit dan en zorg er voor dat je echt wel twee maal hetzelfde invult: Hoofdletters en leestekens zijn hierbij zeer belangrijk!
Telkens als je het formulier opnieuw moet invullen, zul je merken dat de twee velden met het wachtwoord leeg zijn. Gmail doet dit voor je eigen veiligheid! Let hier op en vul het opnieuw correct in. Op die manier kan je ook je wachtwoord inoefenen zodat je het goed kunt onthouden.
Klik hierna wederom op "Next step", het knopje dat in de schermafdruk met rood is omcirkeld.


Stap 3:

Als volgende scherm krijg je nu het volgende te zien:

Wat vraagt Gmail hier eigenlijk? Men wilt wederom graag weten of het mailadres wel degelijk aan een echt bestaand persoon toebehoort. Vul daarom je GSM-nummer in. Klik eerst op het vlagje om duidelijk te maken in welk land je je bevindt en vul daarna het nummer in.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het zenden van een sms'je maar je kan ook kiezen dat je wordt opgebeld en dat een computerstem je een code dicteert.

Als dat allemaal is ingevuld, klik dan op de knop "Continue" die in het rood is omcirkeld.

Stap 4:

Momenteel ziet het scherm er als volgt uit:

Binnen een paar minuten ontvang je nu een sms waarin Google je je "verification code" geeft. Zo een sms ziet er ongeveer als volgt uit:
Your Google verification code is 268798
Dat is alles. Het nummer dat ik daar in het vet heb aangeduid is de code die je in de volgende stap moet invullen.

Als je het sms'je hebt ontvangen, vul dan je code in op de pagina zoals in het blauw is omcirkeld. Klik daarna op de knop "Continue" die in het rood is omcirkeld.

Stap 5:

Je bent er bijna! Gmail maakt nu even reclame voor de andere diensten van Google, het scherm ziet er ongeveer als volgt uit:

Hier kan je een foto toevoegen aan je "profiel". Als je dat wilt doen, klik je maar op de knop "Add Profile Photo" die ik in het blauw heb omcirkeld, maar ik ga dat niet in detail uitleggen, dat zou ons te ver leiden en wijst zichzelf wel uit.

Je bent helemaal niet verplicht om een foto aan je profiel toe te voegen en kan ook direct klikken op "Next step", zoals in het rood omcirkeld.

Stap 6:

Ziezo, dit is de laatste stap! Nu krijg je het volgende scherm te zien hetgeen bevestigt dat je nieuwe adres is aangemaakt:

Proficiat, je hebt het hele proces doorlopen!

Wil je nu weten hoe je spiksplinternieuwe brievenbus er eigenlijk uitziet? Klik dan op de knop "Continue to Gmail" die ik in het rood omcirkeld heb.

Daar is ie dan:


Om al de snufjes van Gmail uit te leggen, krijg je eerst een Welkom-scherm te zien. Je kan de uitleg doorlopen door op "Next" te klikken (blauw omcirkeld) of je kan het scherm ook sluiten met de X (in het rood omcirkeld).

Om Gmail te gebruiken, zijn de volgende zaken het meest belangrijk:

 1. met de knop "Compose" (of "Opstellen" in het Nederlands) maak je een nieuw bericht aan
 2. met de knop "Inbox" (of "Postvak IN") krijg je een overzicht van je ontvangen berichten
 3. bij de start geeft Gmail je al drie emails met informatie rond het gebruik van de website. Je kan je ontvangen mails lezen door op het onderwerp van de mail te klikken.
Klaar!


Proficiat, je hebt nu een nieuwe Gmail-account aangemaakt. Geef hieronder gerust je reactie, laat even weten of alles vlot is verlopen of dat er misschien onduidelijkheden zijn in deze uitleg. Op die manier kunnen we het gebruik stap voor stap toegankelijker maken!

Moest je lid zijn van LUS (LETS-Leuven) en je vond deze informatie zinvol, dan mag je qua appreciatie altijd een IKU'tje overboeken!

Meer uitleg:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...