Saturday, December 15, 2012

Overzicht van schietpartijen op scholen in de VS


De voorbije jaren zijn er verschillende schietpartijen geweest in Amerikaanse scholen, deredactie.be geeft een overzicht:

De voorbije jaren zijn er verschillende schietpartijen geweest in Amerikaanse scholen. In april van dit jaar was er nog een massamoord op een school in Oakland, in Californië. Vaak zijn daders nog vrij jonge mensen.

2 april 2012: Oikos University in Oakland, Californië

Op een Koreaans Christelijke Universiteit in Oakland, Californië, doodt een schutter 7 mensen. De man van 43 is een oud-student aan de universiteit. Hij komt een begeleidster opzoeken, maar als hij hoort dat ze afwezig is, schiet hij willekeurig op voorbijgangers. De dader laat zich daarna in alle kalmte arresteren in een winkelcentrum wat verderop.

27 februari 2012: Chardon High School, Chardon, Ohio

Vijf leerlingen van de school zitten in de cafetaria van de school te wachten op hun bus als een medeleerling het vuur op hen opent. Drie van hen overleven de schietpartij niet. De schutter is aangeklaagd voor moord en poging tot moord. Hij riskeert levenslang.

12 februari 2010: University of Alabama, Huntsville, Alabama

Een biologielerares in de Amerikaanse stad Huntsville schiet drie collega's dood tijdens een personeelsvergadering. Ze had te horen gekregen dat haar aanstelling niet zou worden verlengd. Drie anderen raken gewond. Ze wordt veroordeeld tot levenslang.

16 april 2007: Virginia Tech in Blacksburg, Virginia

De 23-jarige Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui vermoordt 32 mensen op de universiteitscampus in twee afzonderlijke raids. Nog eens 17 mensen raken zwaargewond. De dader pleegt uiteindelijk zelfmoord.

2 oktober 2006: West Nickel Mines School, Nickel Mines, Pennsylvania

De 32-jarige Charles Robert stormt een kleine Amish-school binnen en gijzelt elf meisjes tussen 6 en 13 jaar jong. Uiteindelijk sterven er vijf. De zes andere meisjes raken gewond. Roberts pleegt zelfmoord.

21 maart 2005: Red Lake High School, Red Lake, Minnesota

De 16-jarige Jeff Weise schiet eerst zijn grootvader en diens vriendin dood. Daarna vermoordt hij op school vijf medestudenten, een leraar en een security agent. Vijf anderen raken gewond. Na zijn dodelijke raid pleegt Weise zelfmoord.

5 maart 2001: Santana High School, Santee, California

Charles Andrew Williams vermoordt op zijn 15e twee klasgenoten. Nog eens 13 medeleerlingen raken gewond. In 2002 wordt Williams veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar.

20 april 1999: Columbine High School, Littleton, Colorado

De 18-jarige Eric Harris en de 17-jarige Dylan Klebold ondernemen een dodelijke raid op Columbine High School waarbij 12 studenten en één leraar worden doodgeschoten. Na hun aanslag plegen beide daders zelfmoord.

Het drama op Columbine High School is misschien wel het beruchtste schietincident op een Amerikaanse school in de afgelopen decennia. Filmmakers zoals Michael Moore baseerde er het drama "Bowling for Columbine" op.

20 mei 1998: Thurston High School, Springfield, Oregon

Na het vermoorden van zijn ouders een dag eerder, trekt de 15-jarige Kip Kinkel naar zijn school, gewapend met een aanvalsgeweer. In de eetzaal schiet hij twee medestudenten dood, 16 en 17 jaar oud. 22 anderen raken gewond. De jonge dader wordt veroordeeld tot 112 jaar opsluiting.

24 maart 1998: Westside Middle School, Jonesboro, Arkansas

De 11-jarige Andrew Golden en de 13-jarige Mitchell Johnson lokken hun docenten en collega-leerlingen in een hinderlaag. Vier meisjes en hun leraar overleven de schietpartij niet. Er vallen ook tien gewonden. De jonge daders brengen hun jeugd door in een jeugdgevangenis en worden op hun 21e verjaardag in vrijheid gesteld, respectievelijk in 2005 en 2007.

1 december 1997: Heath High School, West Paducah, Kentucky

De 14-jarige Michael Carneal opent op school het vuur op een gebedsgroep. Drie meisjes komen om het leven. Carneal zit een levenslange gevangenisstraf uit.

2 februari 1996: Frontier Junior High School, Moses Lake, Washington

De 14-jarige Barry Loukaitis neemt een jachtgeweer mee naar school. Hij schiet er twee klasgenoten en zijn algebra-leraar dood. Hij houdt klasgenoten een tiental minuten gegijzeld voor hij kan worden overmeesterd. Loukaitis werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

1 mei 1992: Lindhurst High School, Olivehurst, Californië

Eric Houston, een 20-jarige schoolverlater, keert terug naar zijn oude middelbare school en vermoordt zijn voormalige leraar en drie studenten. Negen leerlingen en een leerkracht raken gewond voor hij zich overgeeft aan de politie. Voor de aanslag wordt Houston ter dood veroordeeld.

1 augustus 1966: Universiteit in Austin, Texas

Charles Joseph Whitman, student bouwkunde op de Universiteit van Texas in Austin, maakt in totaal 49 slachtoffers. Na zijn moeder en vrouw vermoord te hebben, beklimt hij de 27 verdiepingen van de universiteitstoren van de campus en schiet in het rond. Er komen 15 studenten om het leven, 32 anderen raakten gewond. Hijzelf wordt door twee politieagenten gedood.

  -- tekst en foto uit artikel van deredactie.be, zaterdag 15 december 2012Zie ook:

  • A Timeline Of Mass Shootings In The US Since Columbine (Think Progress)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...