Thursday, December 13, 2012

Nieuws voor november

Naast het overzicht rond Ford Genk, zijn hier  nog een aantal andere nieuwsitems van de voorbije maand die ik interessant vond, maar waar ik spijtig genoeg onvoldoende tijd voor heb kunnen vrijmaken om het te bespreken:

Bananen


Na 20 jaar komt er een einde aan de internationale bananenoorlog. Bananen zijn al twee decennia lang een twistappel tussen de EU en elf Latijns-Amerikaanse landen, maar aan de bananenoorlog komt nu een einde met een langverwacht akkoord dat ondertekend is bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève.

Door het akkoord dat nu is ondertekend, zal de importtaks die de EU heft op bananen, dalen van 176 euro per ton naar 114 euro in 2017. Ook de Verenigde Staten zijn betrokken.

Onzichtbare hand, zei u? Vrije markt, zei u? Lokale economie, zei u?

Meer:
  • Bananenoorlog na 20 jaar ten einde (deredactie.be, 9 november 2012)
  • Liberalization of Trade and the Right to Food (Wim, 7 mei 2012)
  • Europa maakt einde aan bananenoorlog met Latijns-Amerika (De Morgen, 3 februari 2011)
  • Bananenoorlog allicht nog niet voorbij! (Bart Staes, 3 februari 2011)
  • Einde van de bananenoorlog: wie wint en wie verliest? (Europees parlement, 24 januari 2011)
  • Bananenoorlog (EUabc, 2001 ???)


Denemarken wil "vettaks" weer afschaffen


De Deense regering wil weer af van de belasting op vetrijke voeding. De hogere prijzen veroorzaken een hoge inflatie, wat dan weer slecht is voor de economie, luidt het. Ook plannen voor een belasting op producten met veel suikers, zouden sneuvelen.

Nochtans leek het een zeer interessante manier en boeiend experiment om de oplopende ziektekosten te betalen en de bevolking te motiveren om gezonder te eten. Jammer dat dit de duimen moet leggen, ik vind het moeilijk om te aanvaarden dat dit concept echt onmogelijk zou zijn, is er dan echt geen alternatief?

Meer:

Nog geen akkoord over de Griekse hulp


Na uren nachtelijk onderhandelen is de Eurogroep zonder resultaat uiteengegaan. Volgende week maandag gaan de gesprekken voort. (deredactie.be, 21 november 2012)

Nederlandse componist Simeon ten Holt overleden


Ten Holt is vooral bekend van het werk "Canto ostinato", dat hij in 1976 afrondde. Hij was 89 jaar oud. (deredactie.be, 26 november 2012)

"Leugens van ArcelorMittal zijn verpletterend"


De Franse minister voor Industriële Vernieuwing wil de staalreus niet meer in zijn land. "Het bedrijf respecteert Frankrijk niet." (deredactie.be, 26 november 2012)

Meer:
  • "Leugens van ArcelorMittal zijn verpletterend" (deredactie.be, 26 november 2012)
  • Staalbedrijf NLMK La Louvière is voorlopig gered (deredactie.be, 5 december 2012)
  • Niet enkel Ford Genk: meer dan 20.000 jobs worden geschrapt! (Wim, 4 november 2012)

Europa bereikt akkoord over regels ratingbureaus


Standard & Poor's, Moody's en Fitch krijgen binnenkort nieuwe regels opgelegd door de Europese instellingen. Daarmee moeten ratings transparanter verlopen. (deredactie.be, 28 november 2012)

Meer:

"De bank zei nochtans dat het zonder risico was"


Nu de mensen die aandelen hadden bij Arcopar hun geld dreigen te verliezen, reageren vele gedupeerden machteloos en ontgoocheld. Een greep uit de reacties bij "Hautekiet". (deredactie.be, 28 november 2012)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...