Tuesday, November 6, 2012

Recordaantal bedrijven over de kop in oktober

artikel uit deredactie.be:


In de maand oktober is in ons land een recordaantal faillissementen uitgesproken. 1.210 bedrijven gingen over de kop. Dat is ruim 7 procent meer dan vorig jaar in dezelfde maand. Vooral in Vlaanderen hebben de ondernemingen het moeilijk.

De cijfers komen van het onderzoeksbureau Graydon. Het aantal bedrijven dat over de kop ging sinds begin dit jaar bedraagt 9.156: 4,86 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er tegen die tijd 8.732 bedrijven op de fles waren gegaan. Volgens Graydon stevenen we af op een absoluut jaarrecord.

Het grootste aantal faillissementen doet zich voor in het Vlaams gewest (+10,78 procent in vergelijking met de periode januari-oktober 2011). In Wallonië is er dan weer sprake van een daling (-1,64 procent) en in Brussel is er slechts een lichte stijging (+1,31 procent).

Volgens Graydon is er een verschuiving aan de gang van de kleinhandel naar de groothandel en zijn er merkbaar meer faillissementen in de zakelijke dienstverlening en in de transportsector. "De faillissementencyclus ten opzichte van de crisis zit volop in de tweede fase: die van de uitdieping en de verbreding. Het zijn niet meer de direct consumentgerichte sectoren die de eerste klappen opvangen, maar de daaraan leverende sectoren die volop de gevolgen voelen."

Alleen al in oktober zijn er 4 faillissementen te betreuren bij bedrijven met meer dan 100 werknemers. Het gaat om 1st Belgium Service uit Meise, ECS Technics uit Wilrijk, Trition uit Wetteren en Ambiance Belgium uit Bilzen. Dat brengt het voorlopige jaartotaal al op 12. Het is sinds 2004 geleden dat er nog zoveel bedrijven de boeken toe moesten doen (toen waren er in het hele jaar 13 bedrijven met meer dan 100 werknemers die failliet gingen).

Graydon waarschuwt overigens dat steeds meer grote bedrijven worden geraakt, wat betekent dat steeds meer banen worden bedreigd. "In het bijzonder in Limburg valt -als gevolg van de aangekondigde sluiting van Ford Genk- het komende jaar een verdere kettingreactie te verwachten", aldus Graydon.
-- artikel van deredactie.be, verschenen op maandag 5 november om 12:41


Meer:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...