Friday, November 8, 2013

Speculeren? Niet met mijn centen!


FairfFin, Réseau Financement Alternatif en het burgercollectief Roosevelt.be zijn een petitie gestart om de banken te splitsen zodat spaar- en investeringsbanken gescheiden blijven.


Sinds 2008 beloven politici ons dat de financiële sector opnieuw strakker zal worden gereguleerd. Toch mogen de banken nog altijd speculeren met ons geld. En als die speculatieve activiteiten de banken opnieuw aan de rand van het faillissement zouden brengen, dan zal de Belgische overheid hen gewoon opnieuw redden. Met ons belastinggeld.

Begin oktober heeft minister van financiën Koen Geens aangekondigd dat hij nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel zal neerleggen om de banken te hervormen. In dat voorstel komt de splitsing van de banken aan bod – maar we weten nog niet onder welke vorm.

Een goede toepassing kan, zoals bewezen is na de crisis in 1929, ons spaar- en belastinggeld beschermen en tegelijkertijd de publieke financiële dienstverlening garanderen. Als wij echter geen druk uitoefenen van onderuit, zal alleen de stem van de banken worden gehoord en dreigen we uit te komen bij een zwakke versie van de bankensplitsing, waardoor bankiers nog steeds onverantwoorde risico’s kunnen nemen met ons spaargeld. Daarom eisen wij een strikte, ook juridische scheiding tussen deposito- en zakenbanken.

Dat wil zeggen:
  1. Verbied de banken nog verder te speculeren met ons spaargeld.
  2. Verhinder dat de onverantwoorde risico’s van een financiële minderheid onze economie kunnen ondermijnen.
  3. Vermijd dat belastinggeld moet worden gebruikt voor financiële reddingsoperaties, waarna de overheid wordt gedwongen om miljarden te besparen in de publieke uitgaven
  4. Zorg ervoor dat dit niet opnieuw kan gebeuren.

Teken de petitie

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...