Thursday, May 30, 2013

Het homohuwelijk de wereld rond


Naar aanleiding van het eerste Franse homohuwelijk vandaag in Montpellier kijken we terug naar de invoering van het gelijke recht in de wereld doorheen de voorbije twaalf jaar. In vijftien landen op vijf continenten kunnen koppels van hetzelfde geslacht vandaag in het huwelijk treden. Een overzicht.
(artikel geschreven door Samuel Hanegreefs, gepubliceerd op dered op 29 mei 2013)




2001
Intussen twaalf jaar geleden waren onze noorderburen de eersten om het homohuwelijk toe te laten. Al sinds april 2001 hebben getrouwde homokoppels in Nederland identiek dezelfde rechten als heterokoppels, inclusief het recht om te adopteren.
2003
Twee jaar later sloot ook ons land zich aan. Op 6 juni 2003 werd hier het eerst homohuwelijk voltrokken, in Kapellen. België hoort zo bij de pioniers. Drie jaar later volgde het recht tot adoptie.
2005
Nog eens twee jaar later besloot een derde Europees land het homohuwelijk te legaliseren, Spanje. Zowel getrouwde als niet-getrouwde homokoppels kunnen er sindsdien ook kinderen adopteren. In hetzelfde jaar voerde ook Canada als eerste Noord-Amerikaanse land het homohuwelijk in, hoewel in verschillende staten ook daarvoor al de facto homohuwelijken mogelijk waren.
2006
Op het Afrikaanse continent nam Zuid-Afrika het voortouw. Tot op heden blijft dat het enige Afrikaanse land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
2008
In de staat Californië in de Verenigde Staten werd dat jaar het homohuwelijk goedgekeurd en vervolgens weer afgekeurd. In het land kunnen, hoewel Obama zich in 2012 uitsprak voor het homohuwelijk, staten tot op heden onafhankelijk kiezen of ze het recht al dan niet invoeren. In mei 2013 is het homohuwelijk mogelijk in twaalf van de vijftig Amerikaanse staten.
2009
In Scandinavië bleek 2009 het jaar van de doorbraak. Zowel in Noorwegen als in Zweden werd dat jaar het homohuwelijk goedgekeurd. In Noorwegen bestond al wel sinds 1993 het geregistreerde partnerschap. Ook in Zweden bestond sinds 1995 een dergelijke erkende burgerlijke staat.
2010
Vijf jaar na Spanje legaliseerde dan ook kleinere buur Portugal het homohuwelijk. Het recht tot adoptie bestaat er vooralsnog niet. Ook Europa ’s noordelijkste, IJsland, keurde in hetzelfde jaar het homohuwelijk goed. Koppels van hetzelfde geslacht werden er al wel officieel erkend sinds 1996, maar trouwen was vóór 2010 niet toegelaten. Adoptie was er al wel mogelijk sinds 2006. Een derde land dat het in 2010 het voorbeeld volgde van Portugal en IJsland volgde, was Argentinië. Het werd meteen het eerste land in Zuid-Amerika waar homokoppels kunnen huwen en kinderen kunnen adopteren.
2012
Hoewel Denemarken in 1989 het eerste land ter wereld was waar homokoppels burgerlijke erkenning kregen, duurde het toch tot vorig jaar vooraleer het huwelijk er ook officieel werd goedgekeurd.
2013
Eerder dit jaar werd Uruguay na Argentinië het tweede Zuid-Afrikaanse land waar het homohuwelijk mogelijk werd. Ook Nieuw-Zeeland sloot zich dit jaar, na een decennialange campagne, aan bij de twaalf landen waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Sinds 14 mei 2013 is Frankrijk het veertiende land waar het homohuwelijk mogelijk is en kort daarna werd ook in Brazilië een gelijkaardige wet goedgekeurd. In Frankrijk zijn ondanks enorme protesten tegen de nieuwe wet, vandaag (woensdag 29 mei 2013) om 17:30 uur in zuidelijke stad Montpellier Vincent Autin and Bruno Boileau in het huwelijk getreden. Zij zijn zo het eerst getrouwde homokoppel van het land.

Meer:

Update:

Nigeria heeft een wet aangenomen die het homohuwelijk verbiedt. Wie de wet overtreedt, riskeert er tot 14 jaar cel. Wie in het openbaar zijn affectie voor mensen van hetzelfde geslacht toont, riskeert dan weer tien jaar cel. (deredactie.be en BBC, 30 mei 2013)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...