Tuesday, November 6, 2012

Standard & Poor's veroordeeld voor bedrieglijke rating

artikel uit deredactie.be:Standard & Poor's veroordeeld voor "foute" rating


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft "misleidende en bedrieglijke" ratings uitgeschreven voor financiële producten. Dat heeft een Australische rechter geoordeeld. Het zou de eerste keer zijn dat een kredietbeoordelaar veroordeeld wordt voor "foute" ratings.

De Australische rechtszaak gaat om de zogenoemde "Rembrandt notes", schuld die door de Nederlandse bank ABN Amro als financieel product werd herverpakt en verhandeld. Bij S&P kregen die "Rembrandt notes" de AAA-rating, de hoogst mogelijke beoordeling.


Twaalf Australische gemeenten kochten in 2006 zo'n "Rembrandt"-producten. Maar bij de uitbraak van de financiële crisis in 2008 liep het mis. De gemeenten zeggen dat ze meer dan 90 procent zijn verloren van de 16 miljoen dollar die ze samen in de schuldobligaties geïnvesteerd hadden.

De rechter geeft hen nu gelijk. "De rating die S&P gaf aan de producten was misleidend en bedrieglijk", oordeelt de rechter. In de motivering is ook sprake van "valse informatie" en "verkeerde voorstellingen".

De twaalf gemeenten kunnen door de uitspraak nu schadevergoedingen eisen van de kredietbeoordelaar en van ABN Amro. S&P heeft al aangekondigd dat het in beroep gaat.

Belangrijk arrest

In de nasleep van de financiële crisis die in 2008 losbarstte, kregen de kredietbeoordelaars erg veel kritiek. Jarenlang hadden ze hoge ratings gegeven aan toxische financiële producten.

De uitspraak van de Australische rechter is daarom erg opvallend. "Het is de eerste keer dat een ratingagentschap door een rechter verantwoordelijk wordt gehouden voor hun beoordelingen", zegt Harald Scheule, professor FinanciPen aan de universiteit van Sydney.
-- artikel van deredactie.be, verschenen op maandag 5 november om 7:03

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...