Bij het ochtendjournaal op de radio, kreeg ik meteen een boost door de volgende twee positieve berichten:
- Belgische woon-zorgcentra nemen Spaanse verpleegkundigen in dienst.
- De wijkgezondheidscentra worden populairder.
In harde tijden is onderlinge solidariteit een hoog goed. Wij in België kampen met een accuut tekort aan verpleegkundigen, al sinds 2007 staan verschillende zorgberoepen op de lijst van de knelpuntberoepen (bron: VDAB). Dit kan opgelost worden door omscholing van andere arbeidskrachten, door de opleiding bij jongeren te stimuleren of door gerichte immigratie.
Jarenlang zijn er inspanningen geweest rond omscholing en studiepromotie binnen België en die zullen zeker wel hun vruchten hebben afgeworpen, maar blijken nog steeds onvoldoende te zijn.
Als er dan in andere landen (en zeker binnen Europa) een tekort aan werk is, met een groot aantal verpleegkundigen dat thuis zit, zoals in Spanje het geval is, dan is deze maatregel dan ook een perfecte oplossing.
Spijtig genoeg gaat het hier slechts over twee woon-zorgcentra (in Aalter en Deinze) en het zijn maar acht Spaanse verpleegkundigen, maar dit zou een zeer mooie start kunnen betekenen van meer Europese solidariteit. In het filmpje blijken de Spaanse verpleegsters alvast enthousiast en zeer bereid om de Nederlandse taal te leren.
De wijkgezondheidscentra zien hun aantal patiënten verdubbelen in zeven jaar tijd, meer dan 250.000 Belgen doen een beroep op deze gratis vorm van zorgverlening. Uiteraard zal de economische crisis hier een rol in gespeeld hebben, maar de reden waarom dit in mijn ogen goed nieuws is. Wijkgezondheidscentra hebben als doel om de gezondheidszorg toegankelijker te maken en verschillende disciplines huizen er samen onder één dak.
De artsen krijgen een vast loon in plaats van een beloning per consultatie. De artsen zijn dus ingeschreven als bedienden. Dit haalt de zorg uit het commerciële en laat toe om meer tijd te spenderen aan de patiënt.
Extra informatie uit het VRT artikel:
Er zijn 110 wijkgezondheidscentra in België, in september opent nog een nieuw centrum in Lier en ook in Gent zal een nieuw centrum -het negende in de stad- volgend jaar de deuren openen. Er zijn meer wijkgezondheidscentra in Wallonië dan in Vlaanderen. Dat komt vooral omdat Wallonië subsidies geeft voor het opstarten van een centrum en Vlaanderen niet.
Iedereen kan zich inschrijven in een wijkgezondheidscentrum. Voor de patiënten is de raadpleging gratis, maar de patiënt kan dan alleen terecht in het wijkgezondheidscentrum en krijgt niets terugbetaalt als die een arts daarbuiten raadpleegt.
No comments:
Post a Comment